YGS’de 100. mü oldun? Sınava az bir zaman mı kaldı? Konular mı çok? Öğretmenlerin mi kötü? Arkadaşlarının çok gerisinde mi kaldın? İşte buna rağmen başarmak..
Herkesin harika çalışma ortamı yok, huzurlu bir aile yaşantısı da yok, hatta sağlığı bile iyi olmayabilir. Sizce bunlar açıklama mı bahane mi? Bunlara rağmen hala göreve motive olabiliyorsanız bunlar açıklama, ama eğer motivasyonunuz düşüyorsa bahane olabilir. Bahanelere teslim olmayın!
Rağmen mi çünkü mü? Hangi yolu seçeceksiniz?
“Başarılıyım çünkü ilgili ve benim için her şeyi yapan bir ailem var,
Başarılıyım çünkü çok iyi bir okulda okuyorum,
Başarılıyım çünkü öğretmenlerim çok nitelikli,
Başarılıyım çünkü arkadaşlarım beni hep kolluyor ve destekliyor” demek kolay ve ideal ama rağmen başarmak için içinizdeki kahramanı bulmanız ve başarıyı kovalayan kaplanı hedefe yöneltip onu sürekli yeni bilgilerle beslemeniz gerekir. Bunun için aşağıdaki öneriler size yardımcı olabilir:
- İnkâr etmeyin, görmezden gelmeyin: Olanlar oldu, artık geçmişi yadsımanın inkar etmenin kimseye faydası olmaz. Bu nedenle bugüne kadar olan tüm akademik ya da sosyal başarısızlıklarınızı tüm açıklığı ile kabul edin. Kendinizle yüzleşin, kimseye söyleyemeseniz bile kendinize dürüst olun!
- Hasar tespiti yapın: Kendinizle yüzleştikten sonra sonucu tüm yönleri ile ele alın. Bu noktada sadece olumsuz özelliklerinize odaklanmayın, olumluları da görün. Yani örneğin sınavla ilgili güçlü yanlarınız neler? ve geliştirmesi gereken yönleriniz neler? bunları belirleyin ve onlardan kaçmak yerine sınırlı yanlarınızın üzerine gidin. Bireyleri kimse bilmese bile en çok kendi “zayıf” olarak gördükleri yönler huzursuz eder ve özgüvenin düşmesine neden olur. Bu nedenle, çalışmaya en zayıf yönünüzden başlayın, onu tamamladığınızda akademik yetkinliğinizin arttığını göreceksiniz.
- Başkalarıyla kıyaslamayın: Çocukların ve yetişkinlerin kendilerini başkaları ile karşılaştırmaları ve sonuç olarak kendilerini daha aşağıda hissetmeleri doğaldır. Bu tür kıyaslamaların sizi bozguna uğratmasına izin vermeyin. Sizden daha hızlı soru çözen, daha akıllı veya daha çekici görünen ve daha başarılı görünen biriyle kendinizi karşılaştırdığınızda motivasyonunuz düşebilir. Özellikle günümüzde sosyal medyanın da bu kıyaslamayı en marjinal noktalara kolaylıklara taşıdığı düşünüldüğünde gençler için bu durum çok daha zor bir hal almaktadır. Başarılı insanlar, başkalarının aksine kanıt olarak sunabileceği şeylere rağmen, kendi öz değerlerine inanırlar. Başlangıç noktasının her birey için farklı sunulduğu bu yaşam maratonunda başkalarına göre değil, kendi başlangıç noktanıza göre ne kadar ilerleme kaydettiğinize odaklanın. Değerli vaktinizi başkaları ile kıyaslamak için değil, kendinizi güçlendirmek için kullanın.
- Ruminasyon yapmayın: Yaşam olaylarını (sınav sonucunu, kötü notunuzu ya da sunumuzu) tekrar tekrar düşünmeyin. Olayı tüm detayları ile ele alıp değerlendirme yaptıktan sonra aynı olayları pasif bir şekilde düşünmenin geleceğinizi hem psiko-sosyal açıdan hem de fizyolojik açıdan olumsuz etkileyeceğini unutmayın. Özellikle de aile içinde tekrar tekrar aynı konuların konuşulması yani aile içinde ruminasyon yapılması çocukların kaygısını arttırmaktadır.
- Amacınızı güncelleyin: Hasar tespiti yaptıktan sonra önceki amacınıza yakınlığınızı ya da uzaklığınızı tekrar değerlendirin. Eğer gerekirse gerçekçi bir şekilde amaçlarınızı güncelleyin.
- Yeni çözümler bulun: Karşınıza çıkan engellerle mücadele etmek için olaylara yeni bir bakış açısı kazandırmaya odaklanın. Aynı yoldan giderseniz aynı yere çıkarsınız. Eğer farklı bir yere varmak istiyorsanız yeni yollar deneyin. Gerekirse yakın çevrenizden ve uzmanlardan (öğretmenler, psikolojik danışmanlar vb.) destek alın.
- Hedefe geri dönün: Bazı aksilikler yüzünden ya da kendi sınırlılıklarınız nedeniyle hedefinizden şaşmış hissediyor olabilirsiniz. Hedefe giden ana yoldan sapıp bir ara yolda kaybolmuş gibi hissediyorsanız sakın o ara yollarda boşa oyalanmayın. Hedefinizi hatırlayın ve tekrar sizi hedefinize götürecek olan ana yola geri dönün.
- Hedefte kalın: Belki de en zoru bu! Çünkü motivasyonu sürdürülebilir kılmak her zaman mümkün olmayabilir. Yıldığınız, yorulduğunuz hatta umutsuzluğa kapıldığınız anlarda neden o yolu tercih ettiğinizi ve hedefinizin ne olduğunu hatırlayın. Hedefe sadık kalmak başarının en önemli tılsımıdır ve ipi göğüsleyenler en iyi çıkışı yapanlar değil her şeye rağmen koşuya devam edenlerdir. İnadına başarın!